De eerste Baptistenkerk in Nederland

De eerste

… Gemeente

VAN GEDOOPTE CHRISTENEN

( <<< HET BEGIN: De eerste pagina ging over  DE DOOP )

Hoewel er vreugde en vrede was over het feit, dat de eerste “gemeente van gedoopte christenen” in Nederland openbaar was geworden, hadden de leden zijnde de gemeente tal van tegenslagen en teleurstellingen te verwerken.

Vriendschapsbanden kwamen onder druk te staan, huren van woningen werden opgezegd. Kortom, de gemeente stond tegenover een vijandige wereld.

Feisser beschikte niet over een goede lichamelijke gezondheid. Op aanraden van ds. J. de Liefde te Zutphen, ging hij voor een waterkuur (bronnenbad) naar Lewin bij Leitmerits, ten oosten van Dresden (15 mei 1846 – 20 juli 1846).

De broeders Roelof Reiling (diaken van de gemeente) en Johannes Kruit gingen om beurten in de diensten voor. Zij hadden volgens Feisser de gave om de gemeente op te bouwen en te versterken. Later moest Feisser ook vaak de middagsamenkomsten verzuimen vanwege zijn gesteldheId.

Baptisten Gemeente Stadskanaal-Noord, dominee, voorganger Feisser
Voorganger Feisser

In 1849 nam Feisser als voorganger afscheid van de gemeente Nijveensche Mond en vestigde zich in Nieuwe Pekela. Zijn woning werd letterlijk afgebroken en in Nieuwe Pekela weer opgebouwd. Dit betekende niet dat de band met de gemeente Nijveensche Mond werd doorsneden. Heel vaak gingen Feisser en Speelman, die ook in Nieuwe Pekela woonde, naar de middagsamenkomsten van Nijveensche Mond.

Op 2 juni 1865 overleed Johannes Elias Feisser. Zijn lijfspreuk was: “Spreek alzo, doe alzo”.

BAPTISTEN KERKBaptistenkerk Nederland

DE EERSTE
BAPTISTEN KERK

De verplaatsing van de gemeente te Gasselternijveen naar Stadskanaal kreeg op
7 juli 1867
haar definitief beslag met de ingebruikneming van de eerste kerk aan de Handelsstraat.

Het bestuur in 1925 BaptistenKerk Stadskanaal

In het kort (onder voorgangers meer)

De post Musselkanaal kreeg in 1894 een eigen evangelisatielokaal.

In Nieuw Buinen werd evangelisatiearbeid verricht vanuit het huis van J. Stavast.

In Muntendam was ook een evangelisatiepost van de gemeente Stadskanaal. Die vanuit Foxhol begonnen was, de groep knoopte na interne moeilijkheden de banden met Stadskanaal aan.  In 1898 kon men daar over een eigen kapel beschikken.

In 1927 werd de kerk van Musselkanaal gerestaureerd en vergroot.

1926 foto eerste baptistenkerk1926 kijkje in de kerkzaal van de aller eerste Baptistenkerk Stadskanaal Nederland

horizontale lijn

Handig om te weten:
De plaatsen Gasselternijveen en Stadskanaal liggen elk aan een kant op de grens van de provincie Drenthe en Groningen

over de voorgangers